Maroko na własną rękę

Afryka może nas zaskakiwać swoją różnorodnością. Dlatego też warto wybrać takie państwo, które można zwiedzić wzdłuż i wszerz a przy tym nie oszczędzać na to czasu. Maroko okaże się trafioną lokalizacją, która urzeknie nas od pierwszego wejrzenia. Cały pobyt oraz loty możemy zorganizować sami, przy czym warto pamiętać o dokładnym rozplanowaniu całej podróży tam i z powrotem. Jeśli wszystko będziemy mieli obmyślone to podróże okażą się płynniejsze i będzie można swobodnie zobaczyć jeszcze więcej.

Maroko samochodem

Do Maroka można dolecieć z przesiadką w Bergamo lub tez postawić na lot bezpośredni. Wszystko zależy od tego jakie posiadamy fundusze. Kolejnym punktem jest sposób przemieszczania się już na miejscu. Trafionym wyborem może być wypożyczenie samochodu z wyprzedzeniem czasowym. Na specjalnym serwisie znajdziemy od razu auto, które będzie naszym towarzyszem. Z racji, że w Maroku możemy przejechać aż 2500 kilometrów to warto już na miejscu sprawdzić stan auta byśmy mogli bezproblemowo przejechać miejskie drogi i autostrady. Należy także zwrócić uwagę i przyzwyczaić się do innej kultury jazdy tutejszej ludności. Chodzi tutaj o to, że Marokańczycy jeżdżą jak chcą i parkują gdzie chcą, ronda są zagwozdką a wyprzedzanie odbywa się bez kierunkowskazów – trzeba być czujnym na każdym kroku, aby całe podróże po Maroku odbyły się w miarę bezpiecznie i optymalnie.

Noclegi i jedzenie

W czasie trasy można postawić na spanie w triadach, czyli w marokańskich domach, a także w hotelach. Wyróżnikiem jest tutaj godzina podawania śniadań – w riadach mamy je od 8:30 a w hotelu od 6:00. Jeśli zależy nam na zwiedzeniu jak najwięcej to druga opcja okaże się bardziej trafiona. Odmiennością i zarazem egzotykiem jest tutaj nocowanie na pustyni Erg Chebbi w Merzouga – jest to niezapomniane wrażenie ze wszystkich nocy. Do dyspozycji mamy jeszcze kuchnię marokańską, która zaskakuje bogactwem przypraw a także kolorystyką. Marokańczycy stawiają głównie na zioła, suszone owoce, przyprawy, miód, cytrusy, oliwki i orzechy. Posmakować warto: tadżin czyli mięso duszone wraz z warzywami, kuskus podawany z warzywami, harira czyli zupa z pomidorów, soczewicy, fasoli i z mięsem. Do picia klasyką jest podawana miętowa herbatka a także soki ze świeżo wyciskanych owoców.

Praktyczne porady

Jeżeli będziemy zwiedzać Maroko na własną rękę to pamiętajmy o kilku punktach:

– wiza w Maroku nie obowiązuje, do 90 dni wystarczy pobyt na paszporcie;
– Maroko jest krajem muzułmańskim i strój kobiety powinien być skromny, czyli zakryte ramiona i dekolt a także zasłonięte kolana;
– walutą jest dirham, np. 10 dirhamów to 1 euro;
– języki jakie napotkamy to arabski, francuski, berberyjski, a angielski jest na poziomie komunikatywnym w hotelach czy riadach oraz w restauracjach;
– prawo jazdy wystarczy polskie.

Tyle informacji wystarczy, aby cała podróż była przyjemnością i zapadła na długi czas w pamięci.

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułWymiana walut – co warto wiedzieć?
Uwielbiam piesze wycieczki, szczególnie po górach. Choć nie pogardzę także błogim lenistwem na ciepłym morzem :)

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ