Najlepsze restauracje z kuchnią polską

Dzięki temu, że Polacy już od ponad dekady mogą swobodnie poruszać się po całej Unii Europejskiej, bardzo dużo zmieniło się w naszym kraju.

Wiele osób zaczęło wyjeżdżać zagranicę, nawiązując nowe znajomości, również obcokrajowcy zaczęli chętnie osiedlać się w Polsce. Kiedy odwiedzają nas goście z zagranicy warto pokazać im nasz kraj od dobrej strony, zabierając ich do ciekawej restauracji, serwującej lokalne potrawy.

Wybór odpowiedniego lokalu

Duże miasta, takie jak Wrocław, Kraków czy Warszawa są często odwiedzane przez obcokrajowców, dlatego oferta lokali, w których jest serwowana kuchnia polska jest bardzo urozmaicona. Jednak nie każdy lokal specjalizujący się w narodowych potrawach jest wart odwiedzenia, dlatego zanim zabierzemy gościa w konkretne miejsce, należy zrobić odpowiedni rekonesans. Pierwszym krokiem będzie zapoznanie się z recenzjami klientów konkretnych lokali, dowiemy się dzięki nim czy jakość potraw jest tam zadowalająca, oraz czy ich cena jest adekwatna do jakości. Oczywiście nie zawsze danie które nam smakuje będzie smaczne dla innych, jednak lokal mający same negatywne opinie raczej lepiej unikać. Wbrew pozorom również restauracje na starym mieście, które są nastawione głównie na turystów, mogą być rozczarowujące. Niektórzy restauratorzy chcąc zwiększyć zyski korzystają z produktów niskiej jakości i zatrudniają niewykwalifikowany personel. Dlatego jeśli chcemy mieć gwarancję, że wspólne wyjście ze znajomymi zakończy się sukcesem, to warto wcześniej wybrać się do lokalu, aby sprawdzić jakość świadczonych tam usług.

Regionalna kuchnia w nowym wydaniu

Warto też pamiętać o tym, że zaproszeni przez nas goście pewnie mieli już do czynienia z typowo polskim potrawami, jak pierogi, kotlet schabowy czy golonka. Na szczęście nie musimy stawiać na utarte schematy, w polskiej branży gastronomicznej coraz częściej pojawiają się lokale, które serwują znane i lubiane potrawy w zupełnie nowym wydaniu. Taka restauracja może się okazać ciekawym wyborem również dla osób, które polskie potrawy znają na pamięć. Prym wiedzie tutaj kuchnia molekularna, która łączy naukę z kulinariami. Potrawy w niej serwowane mają smak dobrze znanych nam dan, jednak są wytwarzane z zupełnie innych, często zaskakujących składników. 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ